DUURZAAMHEID

Al toen LOD in 2014 ontstond werden alle stappen bewust en duurzaam genomen. Gelukkig is dit tegenwoordig makkelijker dan toen en zien wij dat er een prachtige groene beweging gaande is. Laten we samen de planeet een stukje mooier maken want dit is nodig! Lees hier wat wij zoal doen om hier iets positiefs aan bij te dragen.

NO WASTE

De stoffen worden helemaal opgebruikt: van de reststoffen worden bijvoorbeeld scrunchies, bandeau's en beanies gemaakt en daarnaast gebruiken wij reepjes stof als inpakmateriaal. Van de kleinste overblijfselen wordt vilt gemaakt, dat weer gebruikt wordt om andere items van te produceren. Dit proces gaat via Mainland Kledingproductie, één van onze producenten.

LOD maakt alle items in kleine batches, zodat de kans klein is dat er voorraad overblijft. Overproductie zal dus nooit voorkomen. Op deze manier houden we de items zo exclusief mogelijk en is een sale periode nauwelijks van toepassing. Want ondanks dat sale voor een consument leuk lijkt, zorgt dit ook voor impulsief koopgedrag terwijl wij juist streven naar meer bewustzijn. Daarnaast zijn de verkoopprijzen zo laag mogelijk; terugkomende sale periodes zou LOD zich niet kunnen permitteren. Good to know: aan het verwoestende "sale systeem" gaan veel kleine ondernemers onderdoor. 

RECYCLE

Tegenwoordig gebruiken we verzendzakken van NoIssue, deze zijn gemaakt van gerecycled plastic. Dit is een nog milieuvriendelijkere keuze dan de kartonnen verpakkingen die wij voorheen gebruikten. Verder gebruiken wij zo min mogelijk onnodige materialen wat na het uitpakken direct in de prullenbak verdwijnt.

TIMELESS

De collectie bevat geen trendy items, maar tijdloze designs. Alle items zijn het gehele jaar door te dragen en te combineren. We streven naar een hoge kwaliteit, waardoor jouw LOD jaren mee kan. De collectie zal niet per seizoen vernieuwen, sterker nog de meeste items zitten al jaren in de collectie. Zo nu en dan gaat er een kleur uit waarna er een nieuwe kleur wordt toegevoegd.

PRODUCTION

De productie vindt geheel in eigen land plaats waarbij iedereen een eerlijk loon ontvangt onder goede arbeidsomstandigheden. Door de productie in eigen land te houden komen er ook geen vervuilende vluchten aan te pas. De productie wordt gedaan door, Mainland Kledingproductie, verschillende coupeuses en Lotte zelf.

Soms verkopen we ook items met een drukprint. Dit besteden we uit aan de duurzame drukker Groenewas. Zij werken uitsluitend met inkt op waterbasis. Deze inkt bevat minder schadelijke stoffen dan reguliere inkt en droogt op lagere temperaturen. 

FABRICS

Hierbij valt nog winst te behalen. Omdat we LOD graag zo toegankelijk mogelijk willen houden (ook voor mensen met een wat kleinere portemonnee) is het een uitdaging om geschikte stoffen te vinden die ecologische zijn. We kiezen zo veel mogelijk voor stoffen met een GOTS keurmerk. Alle stoffen zijn altijd van een natuurlijke vezel en voorzien van een OEKO-TEX keurmerk, maar we streven naar alles GOTS.

GOTS:

Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal keurmerk dat eisen stelt aan zowel de productie van de vezels als de verdere verwerking ervan tot kledingstukken.

GOTS stelt milieueisen aan alle fasen van de textielketen: van de teelt van (natuurlijke) vezels tot aan de verwerking en de naaiateliers. Op het gebied van milieu stelt het keurmerk de volgende eisen: Alle ketenpartners moeten een milieubeleid hebben, met doelstellingen en maatregelen om afvalstromen te minimaliseren.

OEKO-TEX: 

OEKO-TEX Standard 100 is een gezondheidskeurmerk voor textiel. OEKO-TEX Standard 100 staat op speelgoed van textiel, beddengoed en kleding die is getest op stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, bijvoorbeeld door allergische reacties.

Het keurmerk werkt met grenswaarden in het eindproduct. Via deze grenswaarden stelt OEKO-TEX indirect eisen aan het gebruik van milieuschadelijke stoffen, zoals zware metalen, schadelijke kleurstoffen en gewasbescherming.

RETURNS

We proberen retourzendingen tot een minimum te beperken door tips te geven over bewust shoppen en de maten en pasvorm te vermelden bij alle items. Mocht het zo zijn dat er toch een retour wordt gemeld, proberen we deze gelijk door te sturen naar een volgende klant. Dit scheelt extra verzending en dus milieuvervuiling en er wordt minder verpakkingsmateriaal verspild.

SHIPPING

Onze pakketten worden niet in onnodig grote verpakkingen verzonden. Wanneer het kan, gebruiken we kleinere verpakkingen die door de brievenbus passen. Dit scheelt ruimte in de bezorg bus, waardoor er meer pakketten in één keer mee kunnen.


Heb jij nog tips hoe wij duurzamer te werk zouden kunnen gaan? Feedback is altijd welkom.
Liefs LOD