PLEASE HANDLE WITH CARE

Hoe zorg je nou het beste voor je kleding? Hier een aantal tips en tricks over het wassen en verzorgen van je kleding. Voor als je zo lang mogelijk van je kleding wilt genieten.

Alle stoffen waar wij mee werken zijn gemaakt van voornamelijk natuurlijke materialen. Hierdoor hebben de items een fijn draagcomfort en zijn ze kwalitatief stevig. Echter zal de stof door deze natuurlijke vezels de eerste wasbeurt een klein percentage krimpen. Afhankelijk van de wastemperatuur en het wasprogramma kan dit ongeveer 3 cm in de lengte zijn. Deze “wasmarge” heb ik al berekend in de afmetingen die bij de items op de site staan vermeld.

Tip nummer 1: was je kleding niet te snel. Soms is buiten luchten of bij een raam al voldoende. Een vlekje kan vaak ook al worden verwijderd met een natte handdoek. Gebruik hiervoor koud water, want met warm water wrijf je de vlek uit. Kies een grove handdoek, door de structuur kan je een vlek er makkelijk vanaf wrijven in plaats van in de stof.

Toch wassen? Was je kleding het liefste met de hand, met name het centrifugeren beschadigt namelijk de stof. Nu kunnen de stoffen waarmee we werken wel tegen een stootje maar ons advies is om altijd te kiezen voor een handwasje. Gebruik weinig wasmiddel, het liefst een ecologische variant. Was het liefst niet warmer dan 20 / 30 graden, afhankelijk van hoe vies het item is. Hoe warmer de temperatuur, des te meer het item kan krimpen.

Tip: gebruik een thermometer om de temperatuur te checken, ongemerkt maak je al snel een (te) warm sopje.

Tip nummer 2: wat te doen wanneer je een vlek in je kleding hebt:

Mijn beste vriendin bij vlekken is een ouderwetse ossengal stick en een sopje met biotex (het groene doosje). Zorg dat je vlek niet indroogt, spoel uit en gebruik eventueel de ossengal stick. Wanneer de vlek er na het wassen niet uit is, even weken in een sopje met biotex. Let op dat je het niet te lang laat weken en de temperatuur niet te warm is. Je kan dit ritueel eventueel herhalen tot de vlek er uit is (bij mij is er nog nooit 1 niet uitgegaan).

Let ook op welke deodorant je gebruikt. Van sommige kan je door de combinatie van de deodorant en transpiratie vlekken krijgen in bepaalde stoffen/kleuren. Deze zijn heel hardnekkig. Deodorant tip: zoutstick van het merk ‘Happy Earth’. Je huid moet hier even aan wennen dus geef het de tijd. Beter voor je huid, lijf, de natuur en je kleding.

Eenmaal gewassen, klop de kleding stevig uit en strijk eventueel met je hand de kreukels uit de kleding, hierna ophangen aan de lijn of hangen. Vaak is strijken hierna niet meer nodig.

Is dit toch wel het geval, strijk de kleding dan binnenste buiten, bij een dunne kwetsbare stof met een theedoek ertussen (eventueel een vochtige).

Velours stoffen kunnen eventueel in de droger, uiteraard kan de stof hierdoor wel extra krimpen. Het voordeel van drogen in de droger is dat de stofvezel weer lekker zacht wordt. Uiteraard heeft drogen in de droger niet onze voorkeur, omdat de stof hierdoor slijt en onze planeet ook niet blij wordt van het gebruik van deze extra energie.

Tot zover onze tips & tricks betreft het wassen. Met wat extra zorg, aandacht en liefde kunnen we jaren van onze kleding genieten 

Liefs Lotte